Наше вірування

Церква Голгофи є громадою віруючих в Ісуса Христа. Наше найвище бажання — пізнавати Христа, насолоджуватися Ним, перетворюватися на Його подобу силою Духа Святого і виконувати Велике Доручення.

Ми є неденомінаційною церквою, в асоціації з глобальним рухом Церков Голгофи. Ми не проти деномінацій, як таких. Однак, ми проти занадто великої уваги, що приділяється другорядним доктринальним відмінностям, яка призвела до поділу в Тілі Христовому.

Ми віримо, що єдиною підставою християнського спілкування є Христова любов, яка є більшою за будь-які можливі відмінності між віруючими, і без якої ми не маємо права називатися християнами.

Ми віримо…

1. Біблія:

Ми віримо, що Писання, які складаються з 66 книг Старого та Нового Завітів, є богонатхненним Словом Божим, безпомилковим в оригінальних манускриптах, і є непогрішним стандартом віри та практики для всіх християн. Слово Боже є основою, на якій церква побудована і стандартом, яким вона керується. Ми віримо, що Біблія має першість над будь-яким іншим авторитетом.

2. Трійця:

Ми віримо, що є Один живий і істинний Бог, вічно існуючий у трьох особистостях: Отець, Син і Святий Дух, які є рівними в силі, славі та сутності, але відрізняються Своїми ролями. Ми віримо, що триєдиний Бог створив усе, тримає все, і править усім.

3. Бог Отець:

Ми віримо в особистість Бога Отця — нескінченного, вічного, особистісного духа, — досконалого у святості, мудрості, силі та любові. Ми віримо, що Він у милості пов’язує Себе з людиною, слухає і відповідає на молитву, і рятує від гріха і смерті всіх, хто приходить до Нього через віру в Ісуса Христа.

4. Ісус Христос:

Ми віримо в особистість Ісуса Христа, єдинородного Сина Божого, який, будучи вічним Богом, Духом Святим втілився, як людина. Ми віримо в Його народження від діви, безгрішне життя, чудеса, вчення, замісну смерть для нашого спокутування, тілесне воскресіння, вознесіння назад на небеса, вічне заступництво за Свій народ, і Його особисте, видиме повернення на землю, щоб правити і царювати.

5. Дух Святий:

Ми віримо в особистість Духа Святого, що Він походить від Отця і Сина, щоб викривати світ про гріх, правду і суд. Ми віримо, що Він відроджує, освячує і дає силу для місії всім, хто вірить у Євангеліє. Ми віримо, що Дух Святий мешкає в кожному, хто вірує в Ісуса Христа, і служить їхнім постійним Помічником, Учителем і Наставником.

Ми віримо, що хрещення Духом Святим є й окремим переживанням, відмінним від відродження, що відбувається або після, або одночасно з народженням згори. Ми віримо, що хрещення Духом Святим у житті вірянина проявляється в динамічній здатності бути сміливішим і ефективнішим свідком Євангелія. Ми також віримо в сьогоднішнє служіння Духа Святого щодо дії всіх біблійних духовних дарів для повчання тіла Христового в любові, відповідно до вказівок щодо їхнього застосування в Писанні.

6. Людина:

Ми віримо, що Бог створив людину, і чоловіка і жінку, за Своїм образом. Це означає, що чоловіки і жінки рівні один з одним у цінності та гідності, але відрізняються у своїх ролях, які доповнюють і вдосконалюють один одного. Тому, ми віримо у зразок і принцип чоловічого лідерства та відповідальності, як у сім’ї, так і в церкві. Ми віримо відповідно, що посади пасторів повинні займати тільки кваліфіковані чоловіки. На додаток, Боже створення чоловіка і жінки показує, що біблійний шлюб повинен бути тільки між одним чоловіком і однією жінкою, і є основою сім’ї та основною одиницею людського суспільства.

7. Гріх і Спасіння:

Ми віримо в те, що, з моменту гріхопадіння, всі люди є грішниками за своєю природою і вибором. Усі порушили закон Божий і розбили Боже серце, як у вчинках, так і в думках, і в результаті перебувають під Божим справедливим судом. Однак, ми також віримо в Євангеліє — радісну звістку, що Бог миттєво прощає, відроджує і спасає по благодаті всіх тих, хто приходить до Нього через покаяння і віру в Христа, запечатуючи їх Своїм Духом Святим в обіцянку їхнього вічного майбутнього з Ним. Це стало можливим тому що Ісус Христос помер на хресті за наші гріхи, переживаючи Божий гнів замість нас. Таким чином, Бог може прощати духовні злочини людини, не порушуючи при цьому вимогу справедливості. Ми віримо, що спасіння також означає повне відтворення всесвіту через Ісуса на новому небі та землі, і що всі, хто вірить у Євангеліє, правитимуть і царюватимуть разом із Ним у Царстві Його.

8. Церква:

Ми віримо у вселенську церкву, як живе духовне тіло Христа, в якому Він є главою, і всі народжені згори через віру в Євангеліє є членами тіла. Ми також віримо, що Бог закликає вірян у помісні церкви для повчання і виконання місії. Ми віримо, що церковне управління має бути простим, а не складною, бюрократичною системою. Церквою керує Дух Святий, а не людські програми.

Ми віримо, що поклоніння Богові має бути духовним. Тому ми намагаємося залишатися чуйними і підкорятися веденню Святого Духа в поклонінні. Ми віримо, що поклоніння Богу має бути надихаючим. Тому музика відіграє важливу роль у нашому поклонінні. Ми віримо, що поклоніння Богові має бути осмисленим. Тому на наших служіннях ми робимо наголос на вивченні Божого Слова. Ми віримо, що поклоніння Богу приносить плід. Тому присутність Його любові в нашому житті — це головне свідчення істинного поклоніння.

Ми також віримо, що Господь Ісус Христос встановив два таїнства для церкви: водне хрещення вірян через повне занурення, і причастя (вечеря Господня).

9. Останні часи:

Ми чекаємо на претрибуляційне вознесіння церкви, в якому всі віряни будуть взяті з землі на зустріч Господу в повітрі до початку семирічного періоду скорботи, який прийде на землю. Ми віримо, що другий прихід Ісуса Христа зі Своїми святими, щоб правити на землі, буде особистим, премілленіарним і видимим, і збігається зі встановленням Його тисячолітнього Царства. Після цього буде останній суд, вічне благословення праведних і вічне засудження нечестивих.

Ми віримо в буквальне існування небес і пекла. Усі, хто повірили в Євангеліє Ісуса Христа, проведуть вічність із Господом на новому небі та землі, а всі, хто відкинули безоплатний дар спасіння, сповіщений у Євангелії, проведуть вічність у пеклі, у розлуці з Богом і Його народом.

На додаток, може бути корисним визначити наші відмінності з вченнями, які іноді зустрічаються серед християн. Тому,

 Ми відкидаємо…

— «Позитивне сповідання» — вчення в «русі віри» про те, що Богові можна наказувати робити те, що ми хочемо, або що ми творимо реальність тими словами, які ми промовляємо в слух.
— «Євангеліє процвітання» — вчення в «русі віри», яке говорить, що християни мають право або «спадщину» завжди бути багатими і здоровими, а якщо не так, то це через гріх або брак віри. Ми віримо, що хвороби та бідність бувають у віруючих, тому що ми живемо в занепалому світі. Бог іноді зцілює, а іноді використовує страждання в нашому житті, щоб відкривати нам Себе і перетворювати нас на Свою подобу.
— Вчення про те, що справжні християни можуть бути одержимі бісами.
— Вчення про «родові прокляття».
— Людські пророцтва, які суперечать Писанню.
— 2 з 5 статей армініанства: «Умовне обрання» вчить, що Бог обирає для спасіння тих, у кому Він передбачає віру. «Умовне збереження святих» вчить, що наша впевненість у спасінні залежить від нашого послуху. Ці вчення мають на увазі, що людина, а не Бог, є ініціатором свого спасіння і джерелом своєї впевненості перед Богом.
— 2 із 5 пунктів кальвінізму: «Обмежене спокутування» вчить, що Христос помер тільки за обраних, не за всіх людей. «Нездоланна благодать» вчить, що людина не здатна відмовитися від Божого заклику до спасіння. Ці вчення мають на увазі, що у людини немає справжнього вибору, і що Бог визначив деяких людей на загибель у пеклі.
— Включення мирської, гуманістичної психології та філософії у вчення Божого Слова.
— Надмірна увага до духовних дарів, знамень і чудес, що призводить до нехтування Словом Божим.

На наших служіннях ми зосереджуємося на особистих стосунках з Ісусом через поклоніння, молитву, вивчення Божого Слова, прийняття причастя та спілкування одне з одним. Хоча ми віримо, що тематичні проповіді мають своє місце і час, у Церкві Голгофи ми бажаємо знати всю волю Божу, і тому ми зазвичай вивчаємо Біблію вірш за віршем. Ми бажаємо, щоб люди відчували свободу висловлювати свою любов до Господа в поклонінні, але ми також віримо, що Бог є Богом порядку. Тому ми не дозволяємо гучне говоріння іншими мовами на недільному служінні. (У нас є час молитви на домашніх спілкуваннях, де ми даємо можливість для використання подібних духовних дарів у біблійних рамках).

Щоб дізнатися більше, переходьте на серію проповідей «Доктрина Церкви Голгофи»